Заборонити у школах та дитсадках Кременчука добровільно-примусове збирання коштів під виглядом благодійних внесків та забезпечити основні їх потреби за рахунок міського бюджету
У школах та дитсадках Кременчука склалася традиція збирання з батьків щомісячних «благодійних внесків». Формально їх збирають і ними розпоряджаються батьківські комітети, але фактично цими коштами управляють керівники навчальних закладів, а до збору грошей залучають вчителів та вихователів. Цим створюються підстави для зловживань та конфліктів по відношенню до дітей, батьки яких відмовляються здавати «благодійні» внески. Нещодавно в мерії назвали суму, необхідну для повного забезпечення основних потреб навчальних закладів міста – 15 млн. грн. на рік, що не надто багато для бюджету Кременчука. Міський голова пообіцяв передбачити ці кошти у бюджеті на 2017 рік, але з застереженням - якщо буде така можливість. Досвід підказує, що чиновникам-керівникам ніколи не вистачає бюджетних грошей на те, що не відповідає їх власним інтересам. Вони здатні придумати і, напевне, придумають багато аргументів, чому не можна відмовлятися від добровільно-примусових «благодійних» внесків. Їх завжди підтримають керівники навчальних закладів, більшість з яких також не зацікавлені у тому, щоби відмовитися від благодійних фондів і перейти на задоволення усіх потреб навчальних закладів лише за рахунок бюджетних коштів. Адже їх витрачання знаходиться під більш жорстким контролем відповідних державних органів. Без громадського впливу добитися відмови від добровільно-примусового збирання коштів під виглядом благодійних внесків не вдасться. Підтримка цієї петиції може стати інструментом впливу на міську владу у прийнятті необхідного рішення, щоби відмовитися від цієї практики, що вже зроблено у багатьох містах України. Керівникам міста необхідно допомогти прийняти правильне рішення: виділити у 2017 році необхідні кошти на потреби навчальних закладів та заборонити в них збір «благодійних» внесків. Без нашої допомоги міська влада на це навряд чи піде. Вважаю, якщо громадянин сплачує усі податки, то нікому і нічого більше не винний. Ні школі, ні мерії, ні уряду. Це вони утримуються за наш кошт і перед нами мають купу зобов’язань.