Пільговий проїзд учнів 1-12 класів в м. Кременчук
Шановний Віталій Олексійович. Громада, яка піклується про дітей і вважає, що вони є наше майбутнє робить усе можливе, щоб у ній жилось комфортно. До цього року в місті діяла програма " Турбота", яка давала право пільгового проїзду до шкіл для дітей з 6 до 12 років, але виключала цю можливість для інших школярів, які в силу віку не зароблять грошей і є такими самими учасниками освітнього процесу, як і їх молодші однокласники. Більш того у нас в місті досить розгалуджена позашкільна освіта, яка змушує їздити з одного кінця міста в інше. І хоча більшість дітей проживає в так заваній червоній лінії комунального транспорту, є діти, які не мають такої можливості взагалі. На сьогодні стало відомо, що місто, яке декларує, що воно дружнє до дітей, позбавляє останніх пільгового права проїзду в будь якому виді транспорту, пояснюючи це тим, що учні 1-4 класів, мають ходити за місцем проживанні до найближчої гімназії. Це є маніпулятивним - оскільки ніхто не забороняв цим дітям вступати до гімназій чи ліцеїв не за місцем реєстрації. Стаття 13 Територіальна доступність повної загальної середньої освіти Закону "Про Освіту" " п. 1 Право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти (його філії), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа, гарантується, що не обмежує право особи обрати інший заклад освіти". Зважаючи на пункт 5. Статті 13 " Органи місцевого самоврядування різних адміністративно-територіальних одиниць мають право прийняти з урахуванням потреб і пропозицій територіальних громад спільне рішення про організацію здобуття початкової, базової та профільної середньої освіти в закладі освіти (його філії) та забезпечення підвезення здобувачів освіти до нього і у зворотному напрямку." Ми, як мешканці територіальної громади, просимо Вас створити умови для пільгового проїзду наших дітей до їх місць навчання як шкільного так і позашкільного. У нас достатньо комунального транспорту, щоб на законних підставах розробити і ввести з 1 січня 2022 року учнівський проїздний квиток державного зразка для безоплатного проїзду учнів усіх класів, укласти договори з маршрутними таксі для можливості безоплатного проїзду дітей, які не мають змоги користуватися комунальним транспортом у зв"язку з його повною відсутністю на маршруті. Такі квитки діють багатьох містах України : Львові, Києві, Полтаві, Миколаєві та інших. Або розглянути можливість пільгового проїзду учнів 1-4 класів і з частковою оплатою учням 5-12 класів, як це діє в Бердянську. В нашому місті на сьогодні вартість проїзду піднялась за останні два роки в чотири рази і почала дорівнювати цінам Києва, а це є важкою ношею для багатьох батьків. Тому давайте ми станемо справжньою дружньою до дітей громадою і створимо умови для пільгового проїзду дітей з 1 по 12 клас .

На Вашу електронну петицію, розміщену на офіційному вебпорталі Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області стосовно пільгового проїзду учнів 1-12 класів у м. Кременчуці, повідомляю наступне.

Перевезення учнів віком до 12 років, які користуються автомобільним транспортом та електротранспортом для проїзду до закладів загальної середньої освіти Кременчуцької міської територіальної громади, передбачене Програмою соціального забезпечення та соціального захисту населення Кременчуцької міської територіальної громади «Турбота» на 2021-2023 роки, затвердженої рішенням Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області від 22.12.2020 та регламентується Положенням про порядок відшкодування втрат за перевезення учнів віком до 12 років, які користуються автомобільним транспортом та електротранспортом для проїзду до навчальних закладів Кременчуцької міської територіальної громади, затвердженого рішенням виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області від 19.02.2021 № 222.
Протягом  2021 року на відшкодування втрат за перевезення учнів від 6 до 12 років до закладів загальної середньої освіти Кременчуцької міської територіальної громади витрачено 763 930 грн, а саме:
- на виготовлення учнівських квитків для проїзду на автомобільному транспорті - 46 582 грн;
- видатки на відшкодування витрат підприємствам, які надають послуги з пасажирських автомобільних перевезень та перевезень електротранспортом в м. Кременчуці на маршрутах громадського користування - 717 348 грн.
Законом України «Про повну загальну середню освіту» визначено, що кожна дитина має право на здобуття початкової та базової середньої освіти у найбільш доступному та наближеному до місця її проживання закладі освіти (його структурному підрозділі).
Відповідно до Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я від 25.09.2020
№ 2205, учні, які проживають на відстані від закладу освіти понад 2 км, забезпечуються підвезенням.
Усі діти, що проживають на території Кременчуцької міської територіальної громади, мають можливість відвідувати заклади освіти для здобуття початкової та базової середньої освіти, які розташовані у пішій доступності від місця проживання.
Діти, які проживають у селі Придніпрянське Кременчуцького району Полтавської області, отримують безкоштовні (за кошти бюджету Кременчуцької міської територіальної громади) проїзні квитки на автобус на навчальний рік для під’їзду до Малокохнівської гімназії № 14.
Разом з тим нагадуємо, що рішенням виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області визначено території обслуговування та закріплено їх за закладами загальної середньої освіти Кременчуцької міської територіальної громади. Право на здобуття освіти  дітей Кременчуцької територіальної громади не порушується.

З повагою -
Міський голова        Віталій МАЛЕЦЬКИЙ