Обязательная выдача проездного талона в маршрутках города
В поддержку петиции о перерасчете стоимости проезда в маршрутках города, предлагаю мерии обязать всех перевозчиков производить ОБЯЗАТЕЛЬНУЮ выдачу проездного талона установленого единого образца с серией и номером (по аналогии с троллейбусом). С помощью данной меры можно будет контролировать компетентными службами как количество проданных билетов (а соответственно и пасажиропоток), так и прозрачный дневной/недельный/месячный доход предпренимателя (соответствующие поступления налогов в бюджет города). Для "уклонистов" от таких мер применить систему реальных штрафов вплоть до лишения лицензии на перевозку.
На Вашу електронну петицію стосовно видачі проїзних квитків виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Полтавської області повідомляє наступне.
При роботі водіїв та кондукторів маршрутних автобусів для обліку білетів і готівки застосовуються білетно-облікові листи відповідної форми. Зазначені білетно-облікові листи є документами суворої звітності, мають типографські номери.
Відповідно до ст. 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівкові та/або безготівковій формі, при наданні послуг зобов’язані видавати особі, яка отримує послугу розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції. Вказаною статтею також визначено, що суб’єкти господарювання мають проводити розрахунки з використання книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки з додержанням встановленого порядку ведення. Крім того визначено, що звітність пов’язана із застосуванням розрахункових книжок має подаватися до органів доходів і зборів.
Статтею 8 вищевказаного Закону передбачено, що форма, зміст, порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, а також форма та порядок подання звітності пов’язаної із використанням розрахункових книжок, встановлюється органами доходів і зборів.
Відповідно до ст. 15 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» контроль за додержанням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за послуги здійснюють органи доходів і зборів шляхом проведення фактичних та документальних перевірок відповідно до Податкового кодексу України.
Враховуючи, що відповідно до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176 (зі змінами) перевізник зобов’язаний забезпечувати попередній та поточний продаж квитків, підприємствам перевізникам, що здійснюють обслуговування міських автобусних маршрутів, було направлено листи щодо обов’язкового дотримання вказаного зобов’язання.

Міський голова                                                                     В.О. МАЛЕЦЬКИЙ