Перевірити шкідливість викідів Сажового заводу в нічний час
Перевірити наскільки відповідають санітарним вимогам викиди Сажового заводу в нічний час. Звечора і доранку якщо вітер в напрямку Молодіжного неможливо відчинити вікно через неприємний сморід. Вдень (скоріш за все через незаконність) викидів, а відповідно і неприємного запаху немає. У міста є пересувна лабораторія, яка чомусь дуже рідко використовується там де це насправді потрібно. Пропоную перевірити на відповідність нормам викиди Сажового заводу і опублікувати результати перевірки у місцевих ЗМІ.
Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради розглянув електронну петицію стосовно неприємного запаху в повітрі та проведення перевірки шкідливості викидів «Сажового заводу» у нічний час, що була розміщена 19.04.2016 року на офіційному веб-порталі Кременчуцької міської ради і станом на 30.06.2016 року набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, та повідомляє наступне.
Протягом кінця травня – початку липня 2016 року суттєво збільшилась кількість звернень громадян, що надходять до виконавчого комітету Кременчуцької міської ради стосовно погіршення стану атмосферного повітря та неприємного запаху з боку промислових підприємств північного промвузла міста.
На виконання доручення міського голови, за чисельними телефонними зверненнями мешканців Кременчука на неприємний запах у повітрі, в кінці травня та протягом червня були здійснені позапланові оперативні виїзди пересувної муніципальної екологічної лабораторії (ПМЕЛ) та виконані дослідження атмосферного повітря. Вимірювання складу повітря на вміст забруднюючих компонентів у приземному шарі атмосфери проводились спільно з Кременчуцьким МВПЛД ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр» Держсанепідслужби України. Всього в період з 01 травня по 01 липня 2016 року пересувною муніципальною екологічною лабораторією було здійснено 32 виїзди, з них: 15 планових по 79 точках спостережень та 17 позапланових оперативних виїздів по 33 точках спостережень на звернення громадян, у т.ч. 6 виїздів у позаробочий час – вихідні та святкові дні, в вечерні та нічні години доби.
Контроль вмісту забруднюючих компонентів у приземному шарі атмосфери проводився по 15 компонентах. За результатами спостережень ПМЕЛ за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі 27 травня 2016 в районі будинку № 1/22 по вул. Тараса Бульби (Протокол № 02.191-СЗ від 27.05.2016 р.) зафіксовано перевищення максимально разової гранично допустимої концентрацій (ГДКм.р.) по сірководню (Н2S) в 10,73 рази.
Одночасно на території міста працює Лабораторія спостережень за забрудненням атмосферного повітря (ЛСЗА) м. Кременчука Полтавського обласного центру з гідрометеорології, яка проводить спостереження за вмістом забруднюючих речовин на 4-х стаціонарних постах (ПСЗ) за адресами: ПСЗ № 1 - вул. Молодіжна, 9; ПСЗ № 2 - вул. Лікаря О. Богаєвського (вул. 40 - річчя Жовтня), 2; ПСЗ № 4 -  вул. Шевченка, 22/30; ПСЗ № 5 -  вул. І. Приходька, 89.
За результатами спостережень за вмістом забруднюючих речовин на стаціонарних постах, що проводились ЛСЗА протягом травня – червня 2016 р. випадків високого (ВЗ) та екстремально високого забруднення повітря (ЕВЗ) зафіксовано не було, але спостерігається стабільне перевищення гранично допустимих концентрацій (ГДК) забруднюючих речовин в атмосферному повітрі по діоксиду азоту, фенолу та формальдегіду.
Виявлені перевищення ГДК - недопустима ситуація, яка потребує нагальних заходів щодо виявлення підприємства, яке забруднює навколишнє середовище та подальшої роботи з ним по усуненню таких випадків.
Виконавчим комітетом міської ради були направлені керівникам підприємств північного промислового вузла термінові запити та телефонограми з вимогою надати необхідну інформацію для з’ясування причин погіршення стану атмосферного повітря. За опрацьованою інформацією, що надійшла від керівництва ПАТ «Укртатнафта», ПАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю», філії Кременчуцької ТЕЦ ПАТ «Полтаваобленерго», Промивально-пропарювальної станції ВП «Вагонне депо Кременчук», аварійних ситуацій із залповими викидами в атмосферне повітря, технологічних змін або відхилень в режимі роботи підприємств протягом травня  - червня 2016 року не зафіксовано. За наданими результатами здійснення підприємствами відомчого контролю за викидами в атмосферне повітря на межі санітарно-захисної зони - перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин атмосферного повітря не виявлено.
Наявні матеріали по даних підприємствах направлені листом до Державної екологічної інспекції у Полтавській області для вжиття заходів впливу відповідно до  компетенції. Також були направлені звернення до Кременчуцької місцевої прокуратури,  Управління Держпродспоживслужби у м. Кременчуці та Кременчуцького МВПЛД ДУ «Полтавський обласний лабораторний центр» Держсанепідслужби України про термінове вжиття заходів впливу, відповідно до повноважень, щодо забруднення атмосферного повітря підприємствами північного промислового вузла та здійснення позапланового контролю за дотриманням ними вимог природоохоронного законодавства.
04.07.2016 року у виконавчому комітеті відбулася нарада під головуванням міського голови Малецького В.О. по вирішенню питання забруднення атмосферного повітря у м. Кременчуці. За підсумками проведеної наради направлено звернення до Голови Полтавської обласної ради з проханням втрутитися у вирішення проблеми забруднення атмосферного повітря та усунення сумісними зусиллями екологічної ситуації, що склалася у місті Кременчуці, та підготовлено Проект рішення Кременчуцької міської ради Полтавської області «Про звернення депутатів Кременчуцької міської ради до Кабінету Міністрів України та Державної екологічної інспекції України» з вимогою здійснити комплексний позаплановий контроль за додержанням вимог природоохоронного законодавства на ПАТ «Кременчуцький завод технічного вуглецю», а також інших підприємствах північного промвузла.

Міський голова                                                                  В.О. МАЛЕЦЬКИЙ